O privire în urmă - Oana Ispir
20498
post-template-default,single,single-post,postid-20498,single-format-standard,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.10,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive

O privire în urmă

Am început să brodez acum 2 ani, în 2014, după ce am găsit la bunica în dulap o cutie mare numai cu fire roşii şi negre. Am zis să încerc să desenez niţel cu ele, dacă tot aveam destule. Mă şi mutasem de curând şi încercam să personalizez casa, iar de etapa tapet pe un perete, plută pe altul sau cartoane desenate pe pereţi abea trecusem. Am o slăbiciune pentru pernuţe deoarece am petrecut mult timp mutându-mă de colo-colo. Asta însemna că trebuia să deţin puţine obiecte, şi acelea utile. Pentru mine pernuţele sunt semnul că m-am instalat bine de tot şi am reuşit să trec peste utilitate. Îmi place să le desenez în broderie deoarece cumva capătă greutate din cauza timpului investit în ele.

perne2

Primele încercări au fost pe pernuţele ce le aveam deja, cu aţa roşie şi neagră a bunicii. Cea roşie, cu ceşcuţa de cafea e şi acum lângă mine, am cusut-o de mână dar nu m-am gândit şi la vre-o închidere când am decupat materialul aşadar din spate arată ca o burtică cu nasturii ce stau să pleznească. După ce fac ceaiul negru de dimineaţă mai arunc câte un umăr – cot – picior peste ea, cu afecţiune bineînţeles. Celelalte două au fost luate de persoane care au vrut să mă încurajeze şi le mulţumesc pe această cale. (Mulţu Livia & Meral)

1

Primele încercări au fost sub semnul entuziasmului, un fel de a demonstra că pot să obţin ce mi-am tot imaginat. Entuziasmul a făcut loc planurilor după câteva aţe înnodate, degete înţepate şi un umăr jumulit bine. Am trecut la pânză de bumbac deoarece era mai uniformă şi mai fină, puteam să ilustrez mai bine pe ea. Am lăsat firele jurubiţe ce trebuiau împărţite în două pentru firele de cotton-perle. Am descoperit că nu pot aplica în broderie stilul meu de desen şi am început să caut un stil mai apropiat mediului – un desen simplificat, mai multe linii şi puncte decât suprafeţe, folosirea fondului colorat, metode de a lumina sau închide desenul cu puţine elemente sau ce aş putea introduce neaşteptat în broderie. Nu m-a tentat în nici un fel să colecţionez tehnici de broderie, scopul meu a fost mereu desenul dar punctele noi au venit singure. Probabil ca o deformare de desenator, când privesc o lucrare primul lucru văd urmele lucrului, mă îndrăgostesc sau nu de urmele de pensulă/creion/ce-o fi, şi observ subiectul abea în partea a doua. Aşadar foarte curând după ce am brodat câteva pernuţe a trebuit să adun mai multe genuri de cusături, de dragul variaţiei liniilor, texturilor şi punctelor.

 

Număr acum şi văd că am cusut în 2014 26 de desene pe pernuţe. Nu ştiu cum au trecut, broderia a fost un refugiu din agitaţie şi timpul s-a scurs altfel pe lângă ac şi aţă.

perne3

Din 2015 am numai 14 pernuţe. M-am mai obişnuit cu tehnica, nu m-a mai furat peisajul în faţa unui punct nou şi am început în sfârşit să acord mai multă atenţie subiectului. Adică mai mult timp petrecut făcând planul. Am adunat în caiete de schiţe desene şi idei cu descrierea punctului sau tehnicii ataşate. Acum încerc să reduc aglomeraţia de stiluri, sper ca în acest fel să fie mai vizibile cele ce rămân. Îmi plac tot mai mult pernuţele de la început, cu paleta limitată.

 

Broderia mi-a modificat stilul de a lucra, îmi fac planurile pentru desene mai lent, în mai multe feluri şi mai adaptat tehnicii în care voi ilustra. Colecţionez şi simplific în caiete tot ce îmi place în jurul meu şi cred că mi-ar folosi la viitoare lucrări. M-am împrietenit mai bine cu culorile aprinse şi cu texturile.

 

a

 

Tot anul trecut cu ocazia invitaţiei de a participa la o expoziţie cu temă apropiată cusutului, am amestecat pe o pânză broderia cu desenul. Mi-a plăcut starea de libertate dată de faptul că desenul nu va fi spălat sau supus smotocelii, am putut pune pe pânză orice. A fost mai greu cu înrămatul dar am învins. Lucrarea s-a plimbat la ICR Lisabona, o aştept înapoi zilele acestea să ne spună cum e pe acolo.

 

 

Hai 2016 să vedem cu ce mai vii 🙂

Oana
Oana Ispir
contact@oanaispir.ro

artist & illustrator

2 Comments

 • Avatar

  Diana Dragne

  07.01.2016 at 10:33 Reply

  Foarte fain! Îmi place mult ce ai făcut tu aici.
  Eu am primit de Crăciun un gherghef și m-am apuc de joacă. Treaba merge foarte încet, dar îmi dă o satisfacție și o liniște fantastică. Într-adevăr se combină foarte bine ilustrația cu acele de brodat, dar eu am cam neglijat desenul pe hârtie de când am descoperit broderia.

  • Oana

   Oana

   07.01.2016 at 16:17 Reply

   Mulţumesc! Se amestecă la loc desenul cu broderia după o vreme, nu pot trăi una fără alta. 🙂

Post a Comment